MATIKKA 5 YHTÄLÖT

YHTÄLÖT

Tässä jaksossa opimme ratkaisemaan yhtälöitä ja epäyhtälöitä erilaisin keinoin. Opimme myös ongelmanratkaisua yhtälön avulla.

maanantai 22. marraskuuta 2010

Erjan esimerkkiprojekti

Tehtävä: Tehtävänä on järjestää päivällinen useammalle hengelle, suunnitella eri ruokalajit, hankkia reseptit, tutkia tarvittavien raaka-aineiden hinnat sekä laskea koko aterian hinta. Lpuksi pitää vielä laskea yhden annoksen hinta. Kaikki eri työvaiheet tulee raportoida siististi ja selkeästi, että joku toinen voisi sen pohjalta tehdä saman aterian. Lopuksi tulee arvioida aterian hinta-laatusuhdetta ja projektityön opettavaisuutta
Päätin kutsua aterialle neljä kaveriani. Menu on tehty kahdeksalle, koska perheeni voi sitten syödä loput toisessa huoneessa.

Koska pidän paljon pihvistä, tarjoaisin entrecoteta haudutetun pinaatin  ja porkkanoiden kera. Koska pääruoka on aika raskas, päätin alkupalaksi valmistaa parsakaalisalaattia ja jälkiruoaksi pavlovaa. Ruokajuomaksi tulee omenamehun ja sitruunasoodan sekoitusta:
Eli menusta tulee seuraavanlainen:
Menu
Alkusalaatti
Erjan Entrecote 
Pavlova






Reseptit:


Parsakaali-kukkakaalisalaatti 8:lle
AINEKSET                                     YKSIKKÖHINTA                HINTA /8 HENK.
1 Parsakaali (250 g)                          5,45 € /kg,                             0,250 * 5,45 =   1,36 
1 kukkakaali (240 g)                        4,98 €/kg,                              0,240 *  4,98 =   1,195 
100 g cashewpähkinöitä                  11,90 €/kg                              0,100 * 11,90 =  1,19
1 punasipuli      (n. 80 g)                    3,35 €/kg                              0,080 * 3,35 =    0,27 
100 g pekonikuutioita                        1,59 €/ 100g                                                    1,59
1 dl majoneesia                                  2,45 €/ 4 dl                           2,45 : 4 =             0,61
50 g juustoraastetta                             2,89 €/ 200 g                       2,89 : 4 =             0,72
2 rkl sitruunanmehua (1 rkl= 15 ml)   1,39 €/ dl                             0,3 * 1,39  =        0,42
3-4 rkl vettä                                                                                     YHTEENSÄ:   7,355
Yhden hengen annoksen hinnaksi tulee  7,36 €: 8 =   0,92 €


(Paloittele parsa- ja kukkakaali sormenpään kokoisiksi palasiksi, raasta varren pehmeä osa mukaan. Ruskista pekonisilpu pannulla, imeytä liika rasva talouspaperiin ja kuullota myös punasipulisilppu pekonien kanssa. Aseta talouspaperin päälle jäähtymään ja paahda myös pähkinöitä hetkonen. 
Vatkaa majoneesin sekaan sitruunanmehu ja vesi. Sekoita  parsa- ja kukkakaali, sipulit, pähkinät ,  pekoni ja majoneesi salaattiin, ripottele pinnalle juustoraastetta.   Valmistusohje ei ole pakollinen, myöskään ihan pieniä ainemääriä, kuten hyppysellinen suolaa jne. ei tarvitse laskea.)




jne. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti